Rabu, 12 Januari 2011

karya Ata

Petikan-petikan di bawah disalin bulat-bulat dari buku Ataullah.

SATU
Yang dimuliakan ayahandaku Mohd Ali bin Tuah, 56 tahun yang dikasihi ibundaku Sawiyah bt Mohd Jonid 46 tahun dan Kekandaku, Abandaku dan Adikandaku serta pembaca yang budiman...

---> Tak pernah dengar lagi ada istilah 'abanda'

DUA
Ata seorang budak
dari syurga dan dia
telah dicampakan kenegara
Malaysia kerana dia telah memakan
buah apple, sebab tu lah ata selalu
dipermain-mainkan orang, sebab orang kata
kalau kita "eat" buah apple ongang
tak suke kawan ngan kite tau dak.

---> Tak faham motif cerita ni.

TIGA
Busur "ROQEL FUISK" di cipta

"Ktang, Ktang, Ktang"! bunyi busur untuk berperang di cipta di negara Rogel Fuizk yang akan berperang dengan negara Shugita Sharoa. "Seretatendo boreje lego serotengeler" seekor alien bernama Sharota yang bermaksud "Negara Rogel pimpinan raja limininalbo pasti jahannam". "Imiro, imiro" kata alien bernama Sampritendores yang memaksudkan betul, betul kata kamu".
Sementara itu di negara Rogel Fuizk mereka semua berbiasa, iaitu seperti perang tidak akan berlaku di situ. Mereka hanya bersolat dan bersiap dengan pedang dan lastik duri.
Pada hari perlawanan dan peperangan yg x pernah menjanjikan keamanan tersebut pun tiba. Tentera Rogel 40 org naik papan luncur...

---> Alamak, tak habis pulak cerita ni.

EMPAT
HOT ISSUE - ISU ALLAH - KRISIS POLITIK SEMASA
ORANG KRISTIAN SEBUT NAMA ALLAH

Masih ingat lagi pasal isu orang cina kafir hafaz Al-Quran kecoh satu Malaysia. Oklah, saya nak tanya boleh atau tidak orang kafir sebut nama Allah. Saya agak perkara ini didalangi oleh BN. Sebenarnya tak salah orang kristian sebut nama Allah cuma jangan disalah gunakan.

---> Ada bakat jadi penganalisis politik ni.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan